Ravi- ja laukkakilpailujen erot

11987666--Monet saattavat sekoittaa ravi- ja laukkaurheilun, koska kyseiset kilpailut saattavat aiheesta vähemmän tietäville vaikuttaa melko samankaltasilta. Ravi- ja laukkakilpailut roavat kuitenkin toisistaan melko paljon. Tässä artikkelissa käsittelläänkin kyseisten urheilulajien eroavaisuuksia.

Ravit

Ravikilpailuissa tärkeimpänä aspektina on hevosen juoksutaktiikka. Kuten laukkakilpailut, myös ravitkin ovat nopeuskilpailuja, mutta ravikilpailuissa, nimensä mukaisesti, hevosen tulee ravata laukkaamisen sijaan. Laukka-askeleet tai epäpuhdas ravi johtavat hylkäykseen. Ravikilpailuiden säännöt vaihtelevat hieman maasta riippuen, mutta Suomessa esimerkiksi pitkä laukka, edistävä laukka tai liian usein toistunut laukka johtavat hevosen hylkäämiseen ja merkinnän tekemiseen hevosen kilpailukirjaan. Ravikilpailujen sääntöihin saatetaan tehdä muutoksia vuosittain. Viimeisimmät sääntömuutokset tulivat voimaan tämän vuoden alussa.Ravikilpailuissa ohjastaja ei ole hevosen selässä, vaan ohjailee hevosta ravikärryistä. Tämä on ehkä ilmeisin ero laukkakilpailuihin, joissa ratsastaja istuu ja tasapainottelee laukkaavan hevosen selässä. Raviurheilussa käytetään myös tehtävään jalostettuja hevosrotuja, etenkin lämminverisiä ravihevosia. Myös kylmäverisille hevosille järjestetään ravikilpailuja, mutta lämmin- ja kylmäveriset ravihevoset kilpailevat aina erillisissä lähdöissä eri juoksunopeuksiensa vuoksi. Raviurheiluun liittyy kiinteästi myös vedonlyönti, jota usein kutsutaan Totoamiseksi.

Laukkakilpailut

Laukkaurheilussa käytetään myös tiettyjä hevosrotuja. Laajimmalle ovat levinneet englannintäysveristen kilpailut. Kyseisessä lajissa käytettävät hevoset ovat maailman kalleimpia. Niistä saatetaankin maksaa jopa useita miljoonia euroja. On siis selvää, että laukkakilpailuissa pyörii suuria summia rahaa palkintoina sekä vedonlyönnissä. Raviurheilu ei välttämättä ole aivan yhtä suosittua ympäri maailmaa, joten siinä pyörii vähemmän rahaa verrattuna laukkakilpailuihin. Suomessa ravikilpailut ovat kuitenkin laukkakilpailuja suositumpia. Laukkakilpailuja järjestetään Suomessa lähinnä vain näytösluontoisesti.Laukkakilpailut voivat olla joko sileällä radalla tai esteradalla suoritettavia. Tämä tietenkin erottaa ne ravikilpailuista, joissa esteiden ylitys olisi mahdotonta ravikärryjen vuoksi. Laukkakilpailuissa myös matkojen pituudet vaihtelevat. Pitkillä matkoilla arabihevoset ovat miltei voittamattomia! Ehkä tämänkin vuoksi myös arabilaukat ovat suosittuja englantilaisten täysveristen kilpailujen lisäksi.

Lajien erot

Ravi- ja laukkakilpailut siis selkeästi eroavat toisistaan paljonkin. Kilpailevat hevosrodut ovat lajeissa erilaisia, ratsastajan paikka kilpailussa on eri ja lajeissa pyörivät rahasummat eroavat toisistaan melko paljon. Ravikilpailuja varten hevosella harjoitetaan tekniikkaa, kun taas laukkakilpailuihin valmistautumisessa on tärkeintä saada hevonen laukkaamaan mahdollisimman aikaisin. Täysveriset kilpailevatkin laukkakilpailuissa jo kaksivuotiaina.